ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ - ΤΥΠΙΚΗ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΗ ΦΥΤΟ-ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Υγρολίβαδα Οι καλαμώνες
Το παραλίμνιο δάσος Υδροχαρής ή υδρόβια βλάστηση

Οι καλαμώνες (Διαφ.17)


Οι καλαμώνες είναι η ζώνη που αποτελείται από υδροχαρή φυτά όπως αγριοκάλαμα, ψάθες, βούρλα κ.ά.. Βρίσκονται σε βάθος 1-1,5 μ. μέσα στο νερό και καλύπτουν περιμετρικά το μεγαλύτερο μέρος της όχθης της λίμνης. Η αξία των καλαμώνων είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον υγρότοπο της λίμνης για τους εξής λόγους:

Κρυπτοτσικνιάς στα καλάμια

- είναι εκτεταμένοι και η πλούσια βιομάζα τους, όταν αποσυντεθεί, εμπλουτίζει τη λίμνη με φυσικό τρόπο σε θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο είναι απαραίτητος ο έλεγχος της οργανικής ύλης που αποικοδομείται με στόχο τη μείωση του προβλήματος του ευτροφισμού γι' αυτό και ο Δήμος Καστοριάς ασχολείται με τη διαχείρισή τους.

- Φιλτράρουν με φυσικό τρόπο ( δεσμεύουν με τις ρίζες τους ) το άζωτο Ν2 και το φωσφόρο Ρ. Οι ουσίες αυτές προέρχονται από τα αστικά λύματα, τα γεωργικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα και από άλλες φερτές ύλες της λεκάνης απορροής προκαλώντας έντονα φαινόμενα ευτροφισμού που οδηγούν στην υποβάθμιση της λίμνης. Βέβαια από το 1990 με τη λειτουργία μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού, στην οποία συγκεντρώνονται τα αστικά λύματα, η επιβάρυνση της λίμνης από τις ουσίες αυτές έχει μειωθεί.

- Παρέχουν καταφύγιο και υπόστρωμα για πολλούς υδρόβιους οργανισμούς. Είναι γνωστό άλλωστε ότι τα ψάρια γεννούν τα αυγά τους και στις ρίζες των καλαμιών, πολλά υδρόβια πουλιά κάνουν τις φωλιές τους πάνω στα καλάμια, καθώς και ότι τα αμφίβια, τα έντομα, μικροφύκη, βακτήρια, μύκητες, όπως και μια μεγάλη ποικιλία από παράκτιους και υδρόβιους οργανισμούς έχουν ως φυσικό χώρο ενδιαίτησης, την ζώνη των καλαμώνων. Έτσι συντελούν αποφασιστικά στη διατήρηση της μεγάλης βιοποικιλότητας του υγρότοπου της λίμνης.

- Σταθεροποιούν το ίζημα του πυθμένα, συγκρατούν δηλαδή με τις ρίζες τους το χώμα που βρίσκεται στις όχθες της λίμνης και έτσι αποφεύγεται η διάβρωση.

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Προηγούμενη σελίδα Επόμενη σελίδα