“ΜΗΝ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ”

Ένας δεινόσαυρος μάς προτρέπει να μην επιλέξουμε τον αφανισμό μας

Ένας θηριώδης και ομιλητικός δεινόσαυρος εισβάλλει στην εμβληματική Αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης των κεντρικών γραφείων του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, προβαίνοντας σε μία ιδιαίτερη προειδοποίηση για όποιον διπλωμάτη εξακολουθεί να πιστεύει ότι η κλιματική δράση αφορά αποκλειστικά στα πουλιά.

«Τουλάχιστον εμείς είχαμε έναν αστεροειδή», σχολιάζει το σαρκοφάγο πλάσμα, αναφερόμενο στη δημοφιλή θεωρία που εξηγεί την εξαφάνιση των δεινοσαύρων πριν από 70 εκατομμύρια χρόνια. «Ποια είναι η δικιά σας δικαιολογία;».

Προφανώς, όσα περιγράφονται δεν συμβαίνουν στην πραγματική ζωή, αλλά αποτελούν τη βασική σκηνή μίας νέας ταινίας μικρού μήκους που δημιουργήθηκε από το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (United Nations Development Programme – UNDP) ως το κεντρικό στοιχείο της εκστρατείας «Μην επιλέξετε τον αφανισμό».

Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στο κοινό των σαστισμένων διπλωματών, ο δεινόσαυρος αναφέρει ότι «ήρθε η ώρα οι άνθρωποι να σταματήσουν να βρίσκουν δικαιολογίες και να αρχίσουν να κάνουν αλλαγές» για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Είναι η πρώτη ταινία που γυρίζεται στην Αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων των Ηνωμένων Εθνών χρησιμοποιώντας εικόνες που δημιουργήθηκαν σε υπολογιστή (computer-generated imagery – CGI), ενώ διεθνώς αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες δανείζουν τη φωνή τους στον δεινόσαυρο σε πολλές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των ηθοποιών Eiza González (ισπανικά), Nikolaj Coster-Waldau (δανικά) και Aïssa Maïga (γαλλικά).

Έρευνα του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη, που δημοσιεύτηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας, αναδεικνύει ότι ξοδεύουμε 423 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως για την επιδότηση ορυκτών καυσίμων, κεφάλαιο αρκετό για να καλύψει έναν εμβολιασμό κατά της COVID-19 για κάθε άνθρωπο στον πλανήτη ή τρεις φορές μεγαλύτερο από το ποσό που θα απαιτούνταν κάθε χρόνο για την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας παγκόσμια.

«Σκεφτείτε όλα τα άλλα πράγματα που θα μπορούσατε να κάνετε με τα ίδια χρήματα. Σε όλο τον κόσμο, άνθρωποι ζουν μέσα στη φτώχεια. Δεν νομίζετε ότι το να τους βοηθήσετε θα είχε περισσότερο νόημα από το να πληρώνετε για τον αφανισμό ολόκληρου του είδους σας;», αναφέρει ο δεινόσαυρος.

Από την ιστοσελίδα των Ηνωμένων Εθνών: https://news.un.org/en/story/2021/10/1104082

Προσαρμογή – Μεταγλώττιση: Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία/Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς