Gymnadenia frivaldii Hampe ex Griseb. – Γυμναδενία του Φριβάλντι

Προέλευση της ονομασίας: Το όνομα του γένους Gymnadenia παραπέμπει στις λέξεις «γυμνός» και «αδένας» και συσχετίζεται με τα χαρακτηριστικά των νεκταρίων, των σχηματισμών του άνθους που εκκρίνουν το νέκταρ. Το δεύτερο συνθετικό της ονομασίας του είδους προήλθε από το όνομα του Ούγγρου φυσιοδίφη Imre Frivaldszky (1799-1870).

Περιγραφή: Έχει πολύ μικρά άνθη, λευκά έως ρόδινα, που διατάσσονται σε σταχυοειδείς ταξιανθίες, κυλινδρικού σχήματος, στην κορυφή ενός κοντού σχετικά βλαστού (ύψους περίπου 30εκ.). Τα φύλλα της (3-5) αναπτύσσονται σε όρθια θέση και έχουν λογχοειδές σχήμα.

Γεωγραφική εξάπλωση & βιότοπος: Ενδημικό είδος της Βαλκανικής Χερσονήσου και των Καρπαθίων. Αναπτύσσεται σε υγρά λιβάδια μεγάλων υψόμετρων, κοντά σε ρέματα. Στην Καστοριά παρατηρήθηκε στο όρος Βέρνο (Βίτσι), σε ξέφωτα δάσους οξιάς και σε υψόμετρο λίγο μεγαλύτερο των 1.500μ. Εντοπίζεται σε μικρή σχετικά έκταση, μαζί με την ορχιδέα Dactylorhiza cordigera, με την οποία υβριδίζεται. Η περιορισμένη εξάπλωση του πληθυσμού της την καθιστά ευάλωτη σε πιθανά μελλοντικά τεχνικά έργα στην περιοχή.

Περίοδος ανθοφορίας στην περιοχή της Καστοριάς: Ιούνιος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *