Εκπαιδευτικό Υλικό του ΚΠΕ Καστοριάς

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».

Εισαγωγή

Η Παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ Καστοριάς αναπτύσσει εκπαιδευτικό υλικό σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή με πληροφορίες, δραστηριότητες και φύλλα εργασίας για μαθητές και εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας  εκπαίδευσης για περιβαλλοντικά θέματα. Αφορά κυρίως στα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που υλοποιούνται στο ΚΠΕ Καστοριάς αλλά και σε σύγχρονα σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα.

Το εκπαιδευτικό υλικό υποστηρίζει αφενός τους εκπαιδευτικούς τόσο στο επίπεδο των απαιτούμενων γνώσεων για τα περιβαλλοντικά θέματα όσο και στο επίπεδο των μεθόδων και προτάσεων που απαιτούνται για την υλοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην τάξη και αφετέρου τους μαθητές για την απόκτηση βασικών γνώσεων και την ευαισθητοποίησή τους μέσα από παιχνίδια ρόλων και βιωματικές δραστηριότητες.




Ντολτσό: Μια Παραδοσιακή Συνοικία της Καστοριάς στο Πέρασμα του Χρόνου

Η εικονική περιήγηση με τίτλο: «Ντολτσό: Μια Παραδοσιακή Συνοικία της Καστοριάς στο Πέρασμα του Χρόνου» αποτελεί συμπληρωματικό εκπαιδευτικό υλικό του ομώνυμου προγράμματος του Κ.Ε.ΠΕ.Α./Κ.Π.Ε. Καστοριάς. Εστιάζοντας στη διαχρονική σχέση του κατοίκου της πόλης με τη λίμνη, μία «στενή» σχέση που διαμορφώνει τον τοπικό πολιτισμό, το πρόγραμμα στοχεύει στην αναζήτηση βιώσιμων προτύπων ανάπτυξης και διαχείρισης της πολιτισμικής κληρονομιάς για το παρόν και το μέλλον.

Σύνδεσμος: https://earth.google.com/web/data=MkEKPwo9CiExcEpQejlKaHgyOW0teDBrVlNBWWU4RkV1RmtXVDltOV8SFgoUMEQwNUM1Njg0MDFEMTk2QUUyOTYgAQ


Πλημμύρες: Πώς να παραμείνω ασφαλής;


Εκπαιδευτική ταινία του Κ.Π.Ε. Καστοριάς για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των μαθητών/τριών σε θέματα ατομικής προστασίας από τον πλημμυρικό κίνδυνο.

(https://youtu.be/iXV4HDBqlhw)

Δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του συλλογικού έργου «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ» – Συνεργασία Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Σχολικών Δραστηριοτήτων, μελών ΠΕ.Κ.Ε.Σ. και εκπαιδευτικών σχολείων για τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού για τις πλημμύρες.

Floods: How can I stay safe?

(https://youtu.be/wSFoUDl8ioc)


Πλημμυρικά φαινόμενα στην Ελλάδα

ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑΣ: Εκπαίδευση για τις πλημμύρες

https://earth.google.com/web/data=MkEKPwo9CiExTm9IWUZHU01uQVVBRURPQVlmSWNaX1AzWWZOWF91NG0SFgoUMDBFNjcyMzkxNjE4OUMwMUNGRTggAQ


ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΚΠΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 2007


ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΗΜΕΡΟΒΙΩΝ ΠΕΤΑΛΟΥΔΩΝ THΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ


(αρχείο .pdf)

(αρχείο .html)

Η έντυπη και η ψηφιακή έκδοση του
“Σύντομου Οδηγού Αναγνώρισης Ημερόβιων Πεταλούδων της Καστοριάς”

σχεδιάστηκαν με στόχο να αποτελέσουν μια αφορμή γνωριμίας με ένα μικρό μόνο μέρος
της βιοποικιλότητας της περιοχής μας, ενός ζωντανού πλούτου
με σημαντική αξία και στοιχεία μοναδικότητας.


ΠΛΑΓΚΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ:
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ

Για τα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης:
“Μικρή Γλυκιά Ζωή: Προσέγγιση του Μικρόκοσμου των Γλυκών Νερών”
“Οι Δρόμοι του Νερού – Η Λίμνη της Καστοριάς”
“Βιοποικιλότητα – Το Εργαστήρι της Ζωής”
ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΟΥ Κ.Π.Ε. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Α’ ΕΚΔΟΣΗ: 2006 – Β’ ΕΚΔΟΣΗ: 2018


Η βιοποικιλότητα του τόπου μας: ΟΡΧΙΔΕΕΣ

 


Η ψηφιακή έκθεση φωτογραφιών σχεδιάστηκε με στόχο να αποτελέσει μια αφορμή γνωριμίας με ένα μικρό μόνο μέρος της βιοποικιλότητας της περιοχής μας, ενός ζωντανού πλούτου, η διασφάλιση του οποίου προϋποθέτει την ανάπτυξη μιας ισορροπημένης σχέσης μεταξύ των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και του φυσικού περιβάλλοντος ανάπτυξής του. Περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες ορχιδεών που παρατηρούνται στην περιοχή της Καστοριάς, ενώ στα συνοδευτικά κείμενα παρουσιάζεται σύντομη πληροφορία σχετική με την προέλευση της επιστημονικής ονομασίας κάθε είδους, τα μορφολογικά χαρακτηριστικά, την περίοδο ανθοφορίας και τη γεωγραφική του εξάπλωση (https://kpe-kastor.kas.sch.gr/orchidaceae/).


ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΑΝΘΟΦΟΡΩΝ ΦΥΤΩΝ ΤΟΥ “ΒΟΥΝΟΥ” ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Το πλήθος των διαφορετικών φυτικών ειδών και υποειδών της χώρας μας δεν έχει μέχρι σήμερα εκτιμηθεί στο σύνολό του.  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, στη χώρα μας υπάρχουν περισσότερα από 5.600 φυτικά είδη, αριθμός που αυξάνεται στα 6.300 αν υπολογίσει κανείς και τα υποείδη των φυτών. Οι αριθμοί αυτοί κατατάσσουν την Ελλάδα ανάμεσα στις πιο πλούσιες χλωριδικά χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου.

Από τα περίπου 6.300 είδη και υποείδη των φυτών της χώρας μας, περισσότερα από 1.225 είναι ενδημικά, αναπτύσσονται δηλαδή μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας και πουθενά αλλού στον πλανήτη.

Ο σύντομος οδηγός αναγνώρισης των ανθοφόρων φυτών της Καστοριάς στοχεύει στην ανάδειξη του φυτικού πλούτου της περιοχής μας, σε μία πρώτη γνωριμία με σχετικά κοινά είδη, που ομορφαίνουν με την άνθησή τους το «Βουνό» της πόλης μας.


“Βιοποικιλότητα – Το Εργαστήρι της Ζωής”:
Φύλλα Εργασίας



Ψηφιακή έκδοση του Κ.Π.Ε. Καστοριάς για μαθητές/τριες των μεγαλύτερων τάξεων του δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου & για όποιον άλλον ενδιαφέρεται


ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ… και μερικές συνέπειες

Μία σύντομη παρουσίαση για τη σύγχρονη κλιματική αλλαγή
και μερικές από τις διαπιστωμένες και αναμενόμενες συνέπειές της


Εκπαιδευτική δραστηριότητα:
Οι Έννοιες του Μετριασμού και της Προσαρμογής
στην Κλιματική Αλλαγή


.pdf 
 / 
.docx


Πώς επηρεάζει η κλιματική αλλαγή τους κοραλλιογενείς υφάλους, τις πολικές αρκούδες, τους θαλάσσιους ίππους της Αρκτικής, τους πιγκουίνους της Ανταρκτικής, τους ελέφαντες της Αφρικής, τις τίγρεις της Ασίας, τις μεσογειακές φώκιες Monachus monachus, τα κοάλα της Αυστραλίας, τις θαλάσσιες χελώνες και τις μέλισσες;

Ένα διαδραστικό παιχνίδι γνώσεων:
https://kpe-kastor.kas.sch.gr/climate_change_and_biodiversity/


Εξερευνώ το Ενυδρείο της Καστοριάς

Η δραστηριότητα «Εξερευνώ το Ενυδρείο της Καστοριάς» σχεδιάστηκε με στόχο την επαφή των μαθητών/τριών με τα ψάρια των γλυκών νερών της χώρας μας και υλοποιείται από τους εκπαιδευτικούς του Κ.Ε.ΠΕ.Α./Κ.Π.Ε. Καστοριάς στο πλαίσιο του προγράμματος με τίτλο «Οι Δρόμοι του Νερού – Η Λίμνη της Καστοριάς».

Με οδηγό μία ψηφιακή εφαρμογή, οι μαθητές/τριες εργάζονται σε ομάδες, εξερευνούν το Ενυδρείο της Καστοριάς «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος», παρατηρούν τους οργανισμούς του, μελετούν τα πληροφοριακά κείμενα και «ανακαλύπτουν»: α) την αξία των ψαριών για τον άνθρωπο, β) τις διατροφικές τους συνήθειες, γ) τις απειλές τους, δ) τα μορφολογικά χαρακτηριστικά και τις συμπεριφορές τους με προσαρμοστική αξία.

Ευχαριστούμε θερμά τη Δημοτική Επιχείρηση «Μακεδνός» του Δήμου Καστοριάς για τη συνεργασία.


ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ


https://kpe-kastor.kas.sch.gr/plastic_pollution/ 


“Bιοποικιλότητα – Το Εργαστήρι της Ζωής”

“Οι Δρόμοι του Νερού – Η Λίμνη της Καστοριάς”

Ενέργεια και Περιβάλλον”

 Το Δάσος”